Hlavná stránka Blog Novinky Ako správne používať klimatizáciu? Samoobsluha, princíp činnosti, údržba

Ako správne používať klimatizáciu? Samoobsluha, princíp činnosti, údržba

30. 01. 2023
|
Kategória Novinky
Autoklimatizácia spôsobila revolúciu v cestovaní. Práve vďaka nej dokážeme v aute udržiavať požadovanú teplotu – v lete aj v zime sa nám nezahmlievajú okná a jazda je oveľa pohodlnejšia. Ako správne používať klimatizáciu? Ako sa oň starať? Ako urobiť servis klimatizácie svojpomocne?



Veľa ľudí sa sťažuje na klimatizáciu v autách. A pretože príliš chladí, pretože spôsobuje bolesti dutín a prechladnutie. Alebo nepríjemne zapácha. Pravdou je, že klimatizáciu sa treba naučiť používať. Aké pravidlá treba dodržiavať?

Ako správne používať klimatizáciu?

Primerane. Mnoho ľudí ho používa príležitostne, pretože sa potom cítia zle. Nuž , klimatizácia sa rada používa čo najčastejšie. Vďaka tomu zabezpečujeme jeho optimálne mazanie. Klimatizácia sa najrýchlejšie pokazí, keď ju nepoužívame. Mnohé jeho časti vyžadujú pravidelné mazanie, ktoré je zaručené iba prevádzkou zariadenia.

Nezabudnite tiež nepreťažovať klimatizačný systém. Po nastúpení do auta a naštartovaní motora ho hneď neštartujte, a ak áno, nenastavujte ho na maximálne chladenie ani kúrenie. To výrazne skracuje jeho životnosť. Skúsme to nepreháňať s rozdielom teplôt vo vnútri a vonku v aute. Okrem toho sa vyhnite smerovaniu prúdu vzduchu na seba. Chladivý vánok na tvári v horúcom dni alebo horúci vánok, keď vonku mrzne, sa zdá byť fantastický nápad. Je to však jednoduchá cesta k prechladnutiu, zápalu dutín, suchému nosu, artritíde či zápalu svalov. A tiež nepríjemná suchosť pokožky tváre (najmä v zime).

Dôležité je asi 5 minút pred koncom jazdy vypnúť klimatizáciu. Ak to urobíme so zastaveným autom a vypnutým motorom, výparník bude stále studený, ale tento chlad chladivo nezachytí, bude plytvať. Okrem toho studený výparník v kontakte so vzduchom zvlhne. Časť vlhkosti zostane v systéme, čo prispeje k rýchlejšiemu opotrebovaniu mechanizmov klimatizácie.

Pri používaní klimatizácie vyvstáva ďalšia mimoriadne dôležitá otázka – uzavretý alebo otvorený okruh? Uzavretý okruh sa oplatí zapnúť, keď je medzi interiérom a exteriérom auta veľmi veľký rozdiel teplôt alebo keď chceme tento rozdiel rýchlo vyrovnať. Predpokladajme, že nastúpime do auta v horúcom dni. Po presťahovaní zapnite klimatizáciu. Prijíma teplý vzduch zvonku, ochladzuje ho a pumpuje dovnútra. Ak raz vezme ochladený vzduch zvnútra auta, bude to jednoduchšie a celý proces bude rýchlejší. Na druhej strane v zime uzavretý okruh veľmi pomôže pri vysušovaní interiéru auta. Samozrejme, na dlhších cestách je lepšie nespoliehať sa len na recirkuláciu a pustiť dovnútra trochu čerstvého vzduchu. Najlepšie je to urobiť, keď už bola dosiahnutá optimálna vnútorná teplota.

Ako používať klimatizáciu v lete?

Počas vysokých teplôt je najlepšie začať s otvorenými oknami, vyvetrať auto a až potom zavrieť okná a zapnúť klimatizáciu. A nie hneď na maximálne ochladenie, je lepšie postupne znižovať teplotu na pre nás najvhodnejšiu. Začnime s cca ¼, kedy máme len gombík, alebo rozdielom cca 5°C, kedy môžeme nastaviť požadovanú teplotu chladenia. Vyhneme sa tak preťaženiu systému a predĺžime jeho životnosť. Pár minút pred koncom cesty vypnite klimatizáciu a otvorte okná. Vďaka tomu si zvykneme na vonkajšiu teplotu a vyhneme sa šokom. Pri odchode z auta by mal byť teplotný rozdiel asi 5°C.

Na dlhých cestách v lete je najlepšie nastaviť ventilátor klimatizácie na čelné sklo. Ochladzujeme tak miesto, cez ktoré vstupuje najviac slnka a ktoré sa najviac ohrieva. Studený vzduch potom klesá na dno priestoru pre cestujúcich a postupne vytláča teplý vzduch, ktorý stúpa nahor. Optimálne tak ochladíme celý interiér auta.

Počas letných výletov sa snažte udržiavať teplotný rozdiel medzi interiérom auta a jeho okolím maximálne 8-9° C. Bude to zdravé pre nás aj pre klimatizáciu.

Ako používať klimatizáciu v zime?

Po prvé, nezabudnite ho vôbec používať. Mnoho ľudí v zime zapína iba kúrenie a ignoruje existenciu klimatizácie. Je to omyl. Po prvé, klimatizácia, ktorá často funguje, funguje lepšie a dlhšie. Po druhé, klimatizácia vzduch nielen ochladzuje alebo ohrieva, ale aj vysušuje. Vďaka tomu sa nám v zime budú okná menej často zaparovať a nezačnú sa vo vnútri vyvíjať žiadne mikroorganizmy, ktoré zvyčajne obľubujú vlhké prostredie.

V zime môže byť pre nás trochu náročnejšie udržať malý teplotný rozdiel medzi interiérom auta a jeho okolím. Keď vonku mrzne, je nepravdepodobné, že by sme vo vnútri chceli 5 alebo 10 °C. Skúsme však interiér neprehrievať. Horúčavy môžu uvoľniť a priveľmi uspať vodiča, zatiaľ čo teplo ho jednoducho unaví.

V tomto ročnom období pamätajme aj na to, aby sme hneď po nastúpení do auta nezapínali kúrenie na maximum. Iste, niekedy chceme, aby sa sklo rozmrazilo, ale je lepšie počkať minútu alebo dve dlhšie, ako riskovať, že sa rozbije. Najlepšie je postupne zvyšovať vykurovací výkon, aby ste predišli problémom a preťaženiu systému.

Servis klimatizácie – čo je potrebné robiť a ako často?

Niektoré činnosti servisu vzduchotechniky si vieme urobiť sami, niektoré si vyžadujú zásah špecialistov. Aspoň raz za rok – najlepšie však každých 6 mesiacov – je potrebné vymeniť kabínový filter.Je to jednoduchá operácia, môžete to urobiť sami. Kabínový filter sa zvyčajne nachádza v blízkosti príručnej skrinky na strane spolujazdca alebo v motorovom priestore v blízkosti jamy. Vo všeobecnosti je demontáž a výmena jednoduchá a nevyžaduje žiadne špeciálne zručnosti alebo vybavenie. Rovnako je to aj so vzduchovým filtrom – stačí zdvihnúť kapotu, odskrutkovať niekoľko skrutiek, odstrániť starý a vložiť nový filter. Pred výmenou oboch filtrov si však vyhľadajte informácie na fórach a príručkách. Napríklad v niektorých modeloch Ford je kabínový filter umiestnený pod palubnou doskou, v oblasti nôh spolujazdca. Aby ste sa k tomu dostali, musíte poriadne trénovať.

Pri výmene kabínového filtra si môžete klimatizáciu sami odmraziť a osviežiť . Najjednoduchší spôsob, ako to urobiť, je pomocou jedného z mnohých prípravkov dostupných na trhu. Súprava na čistenie klimatizácie pozostáva z rozprašovača s penou a hadičky. Celé to spojíme a hadičkou pustíme prípravok čo najhlbšie do prieduchov. Potom naštartujeme motor, nastavíme klimatizáciu na maximálne chladenie, maximálne fúkanie a vnútornú cirkuláciu. Po 10-15 minútach všetko vypneme a auto vyvetráme. Podrobné informácie o dávkovaní nájdete vždy na obale prípravku. Túto operáciu je najlepšie vykonať po odstránení starého filtra a pred inštaláciou nového.

Druhý spôsob čistenia klimatizácie je jednoduchší. Potrebujeme tzv granátové jablko . Ide o prípravok v jednorazovom spreji. Po stlačení ventilu bude striekať, kým sa liek nevyčerpá – používa sa ako granát. Stlačíme tlačidlo, nasadíme do auta so zapnutou klimatizáciou (presne ako pri použití peny) a zatvoríme dvere.



Ešte lepším - no aj drahším spôsobom čistenia klimatizácie je ozonizácia . Znie to vážne, ale môžete to urobiť sami. Potrebujeme však generátor ozónu. Ozón je alotróp kyslíka, ideálny na dekontamináciu napríklad bazénov a klimatizačných systémov. Takéto zariadenia stoja najmenej 110€. Po naštartovaní ozonátora v aute zapnite klimatizáciu na uzavretý okruh a opustite auto, zatvorte dvere. Čas, kedy bude klimatizácia nefunkčná, nájdete v návode k zariadeniu. Po tomto čase stačí auto vyvetrať a problém je vyriešený. V tomto procese sa nepoužívajú žiadne toxické chemikálie. Ozonátor môžeme využiť aj doma – napríklad na dezinfekciu kuchyne či kúpeľne. Len si pripomeňme, že živé bytosti a rastliny nemôžu byť v ozonizovanej miestnosti.

Zvyšok údržby nechajte na profesionálov. Aspoň raz za dva roky sa oplatí urobiť dôkladnú kontrolu klimatizácie v dobrom zariadení. Jeho zamestnanci skontrolujú tesnosť klimatizácie, odstránia plesne, ozónujú ju a vymenia (to sa robí raz za niekoľko rokov) chladiacu kvapalinu. Pamätajte, že nič také ako „zkopnúť klimatizáciu“ neexistuje. Ak niekto povie, že zabije klimatizáciu, je najlepšie pred takouto rastlinou utiecť. V klimatizačnom systéme musí byť prítomné správne množstvo chladiva. Nesmiete „dojesť“ chladivo bez toho, aby ste vedeli, koľko zostáva v systéme.

Správne ošetrená klimatizácia sa vám odvďačí dlhoročnou bezproblémovou službou. Čo je dôležité – predĺženie jej životnosti si nevyžaduje žiadne zložité úpravy, len pár návykov.