Hlavná stránka Blog Novinky Ako sa zbaviť vlhkosti z auta v jesennej a zimnej sezóne

Ako sa zbaviť vlhkosti z auta v jesennej a zimnej sezóne

03. 02. 2023
|
Kategória Novinky
Pariace sa okná a nepríjemný zápach sú len niektoré z nepríjemností, ktorým čelí vodič, ktorý bojuje s vlhkosťou, ktorá sa hromadí v kabíne svojho auta. Čo je najčastejšou príčinou tohto problému? Ako efektívne zbaviť auto vlhkosti? odporúčame!

Obdobie jeseň-zima znamená pre mnohých vodičov boj proti vlhkosti hromadiacej sa v kabíne auta, ktorá spôsobuje nielen nepríjemný zápach, ale môže negatívne ovplyvniť aj životnosť niektorých prvkov auta. Odkiaľ pochádza vlhkosť v aute? Ako sa zbaviť zápachu vlhkosti z auta? Je lepší absorbér vlhkosti zakúpený za niekoľko desiatok zlotých, alebo je lepšie vyrobiť si absorbér vlhkosti z ryže sami? Veď ako predísť problémom v budúcnosti a čo robiť, aby v aute nebola vlhkosť? Prečítajte si naše tipy a zistite, ako si raz a navždy poradiť s vlhkosťou v aute!



Odkiaľ pochádza vlhkosť v aute?
Predtým, než začneme diskutovať o tom, ako sa zbaviť vlhkosti z auta v zime, stojí za to poznať príčinu tohto problému. Prečo sa vo vnútri auta hromadí vlhkosť?

Odkiaľ pochádza vlhkosť v aute? Najbežnejšie príčiny sú:
  • poškodené tesnenia dverí a veka kufra,
  • špinavý kabínový filter,
  • upchatie drenážnych kanálov a mriežok v jame,
  • problémy s ventilačným systémom,
  • premočené koberce alebo čalúnenie sedadiel,
  • netesnosti v strešnom okne.
Vlhkosť v aute je najčastejšie opakujúcim sa problémom, preto sa pre účinné odstránenie tohto neduhu oplatí o vozidlo postarať a skontrolovať všetky možné príčiny – skontrolovať tesnenia a nakonzervovať ich vhodným prípravkom, vymeniť kabínový filter, vyčistite odtokové kanály a uistite sa, že podlaha, rohože alebo sedadlá nie sú mokré.

Ak je poťah premočený, jeho odparovanie spôsobí usadzovanie vlhkosti v kabíne auta a na oknách zvnútra a problém s vlhkosťou v aute sa vráti. V tomto prípade je jediným riešením dôkladne vysušiť celú kabínu, ako aj sedadlá, čalúnenie stropu a výplň podlahy.

Ako vysušiť auto od vlhkosti?
Existuje aspoň niekoľko spôsobov, ako vysušiť auto pred vlhkosťou. Jedným z nich sú domáce riešenia s použitím produktov, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou už v kuchyni máme. Na webe je veľa tipov na odstránenie vlhkosti v domácnosti. Ktoré sú však účinné? Absorbuje soľ vlhkosť? Alebo možno ryža lepšie absorbuje vlhkosť? Absorbuje sóda bikarbóna vlhkosť?

Čo absorbuje vlhkosť v aute? V praxi môže byť používanie každodenných produktov efektívne:
  • soľ - má vlastnosti pohlcujúce vlhkosť, ako aj pachy vznášajúce sa v kabíne auta,
  • ryža - je schopná absorbovať vlhkosť, najlepšie je dať ryžu do bavlny (napr. ponožky),
  • sóda bikarbóna – často sa používa na zbavenie sa vlhkosti z chladničky, rovnako tak môže pomôcť „zachytiť“ vlhkosť vznášajúcu sa v kabíne auta.
Ryža alebo soľ na vlhkosť v aute sú osvedčené metódy, ako sa zbaviť problému, hoci ich účinnosť do značnej miery závisí od rozsahu vlhkosti v aute. Ak sa vlhkosť objavila raz, napríklad v dôsledku premočenia koberčekov topánkami po daždi, môže byť vrece soli alebo vrece ryže darom z nebies. Ak sú však v prípade nášho auta príčinou opotrebované tesnenia, cez ktoré sa do interiéru auta pravidelne dostáva vlhkosť, vyššie popísané domáce prostriedky nemusia stačiť.

Čo ak je problém s vlhkosťou v aute naozaj vážny? Čo dobre absorbuje vlhkosť? Profesionálne pripravené odvlhčovače. Absorbéry vlhkosti sú dostupné na MROAUTO.SK za cenu 11,50€ s DPH. Zvyčajne majú podobu vrecúšok naplnených špeciálnymi prostriedkami, ktoré absorbujú vlhkosť zo vzduchu. Použitie tohto typu absorbéra je mimoriadne jednoduché – stačí ho na pár dní položiť do kabíny auta, aby ste si všimli viditeľné účinky jeho prevádzky. V ponuke Allegro.pl nájdeme dokonca aj odvlhčovače, ktoré majú špeciálny indikátor vlhkosti, čo jasne ukazuje, že ich účinnosť je vysoká.

Čo robiť, aby ste zabránili vlhkosti v aute?
Aj keď sa nám vlhkosť z auta podarí efektívne odstrániť, oplatí sa vedieť, čo robiť, aby sa problém nevrátil. Tu stačí pripomenúť, odkiaľ sa vlhkosť v aute berie a postarať sa o tieto prvky počas prevádzky auta, najmä v jesennom a zimnom období, kedy sa veľké množstvo vody hromadí v dôsledku veľkých teplotných rozdielov počas dňa. .

Aby sa v kabíne auta nehromadila vlhkosť, nezabúdajte na pravidelnú výmenu kabínového filtra, cez ktorý sa do auta dostáva vzduch zvonku. Znečistený alebo upchatý filter môže prispieť k problémom s vetraním kabíny, a tým aj k hromadeniu vlhkosti.

Na jeseň, pred príchodom prvých mrazov, sa oplatí udržiavať aj tesnenie dverí, kufra a strešného okna, ak je ním naše auto vybavené. Použitie správnej kozmetiky vytiahne vodu z tesnení a ochráni gumu pred poškodením. Navyše týmto spôsobom zabránime zamrznutiu dverí v zime.

Raz za čas sa tiež oplatí dôkladne vyčistiť ventilačný systém v aute, najmä ak je vozidlo vybavené klimatizáciou. Proces vieme zrealizovať sami, s použitím špeciálneho prostriedku na osvieženie klimatizácie a interiéru auta. Nádobu s prípravkom umiestnite do kabíny auta, naštartujte a počkajte asi 15 minút. Nakoniec stačí auto poriadne vyvetrať – hotovo!

Čo sa ešte oplatí urobiť, aby v aute nebola vlhkosť? Dážď, blato, sneh – o to počas jesene a zimy nie je núdza ako na cestách, tak aj na chodníkoch. Nastupovanie do auta s mokrými topánkami často prenáša vlhkosť do vnútra auta. Preto je dobré dávať na podlahu gumené rohože – zabránime tak vsakovaniu vody do látky, a tým minimalizujeme riziko vlhkosti v kabíne a zaparenia okien.

Čo robiť, aby ste zabránili vlhkosti v aute?