Hlavná stránka Blog Novinky Typy halogénov - ako si vybrať správne osvetlenie?

Typy halogénov - ako si vybrať správne osvetlenie?

09. 03. 2023
|
Kategória Novinky
Halogénová žiarovka je najbežnejším zdrojom svetla inštalovaným v automobiloch. Používa sa ako pri osvetlení vozovky pred vozidlom, tak aj pri signalizácii a pomocných funkciách. Ako si však vybrať správny typ halogénov pre váš model auta? Aké sú rôzne typy žiaroviek?

Kde sa používajú halogénové žiarovky?
Obľúbené halogény sa najčastejšie spájajú s funkciou osvetlenia vozovky pred vozidlom, teda v súvislosti s používaním stretávacích, hlavných alebo hmlových svetiel. V závislosti od konštrukcie svetlometov sa používajú žiarovky s rôznym označením. Najpopulárnejšie z nich sú H1, H3, H4, H7, H11 a HB3 a HB4. Všetky sú založené na halogénovej technológii, takže sú vyrobené zo sklenenej banky, v ktorej je plyn, ktorý je zmesou jódu a brómu.

Jednotlivé typy halogénových žiaroviek sa líšia tvarom montážnych objímok a počtom vlákien. Najbežnejšie sú jednovláknové žiarovky. Táto skupina zahŕňa všetky vyššie uvedené typy okrem H4. Jedinečnosť posledného je založená na použití dvoch vlákien. Jeden z nich je zodpovedný za stretávacie svetlo a druhý za diaľkové svetlo. Táto kombinácia umožňuje použitie menšieho reflektora s jedným reflektorom. Nevýhodou H4 žiaroviek je však o niečo nižšia účinnosť osvetlenia v porovnaní s jednovláknovými modelmi.



Ako zistím, aký typ žiarovky mám v aute?
Množstvo typov halogénových žiaroviek určených na osvetlenie cesty pred vozidlom umožňuje ľahko sa pomýliť pri kúpe novej sady. Ako teda skontrolujete, ktorý typ je nainštalovaný vo vozidle? Najprv si môžete pozrieť servisnú knižku vozidla, kde je zoznam všetkých typov žiaroviek používaných vo vozidle. V opačnom prípade sa oplatí podporiť svoje predpoklady konfigurátormi, ktoré nájdete na stránkach výrobcov žiaroviek.

Ďalším spoľahlivým riešením bude vybratie príslušnej žiarovky a kontrola označenia na jej kryte. Treba však pamätať na to, že v niektorých autách je odstránenie žiarovky skutočným trápením. Sú autá, ktoré si dokonca vyžadujú odstránenie predného nárazníka, ako napríklad Renault Modus.

Aké halogény si vybrať: dlhá životnosť, xenónové svetlo alebo jasnejšie? Odporúčané modely

Výber halogénových žiaroviek je veľmi veľký, takže každý vodič si nájde to svoje. Oplatí sa však vyberať modely uznávaných značiek, ktoré zaručia nielen lepšie svetelné parametre, ale aj dlhšiu životnosť a plnú bezpečnosť používania žiaroviek.

Halogény s rovnakými parametrami ako pri prvej montáži

Najlacnejšie z nich sú produkty s parametrami porovnateľnými s originálnymi žiarovkami, inštalované vo fáze výroby automobilu. Medzi tieto typy modelov patrí napríklad Osram Original alebo Narva Standard a ich ceny začínajú približne od 1,80 €za kus.

Žiarovky s dlhou životnosťou – čo to znamená?
Okrem štandardných žiaroviek existujú špeciálne modely. Prvým z nich sú produkty s dlhou životnosťou, teda s predĺženou životnosťou. Sú ideálnou voľbou pre majiteľov áut, kde výmena žiarovky trvá dlho. Odporúčané modely sú Philips Long Life Ecovision alebo Osram Ultra Life.

Halogény s "modrým", xenónovým svetlom

Ďalšími obľúbenými špeciálnymi modelmi sú produkty so zníženou teplotou farby svetla.
Predpokladá sa, že generujú belšie a chladnejšie svetlo, teda s vlastnosťami podobnými xenónom. Z odporúčaných modelov tohto typu možno spomenúť napríklad Osram Cool Blue alebo Philips Diamond Vision .

Žiarovky s najsilnejším lúčom svetla

Pre najnáročnejších účastníkov cestnej premávky sú určené žiarovky so zvýšenou svetelnou účinnosťou
. Patria aj medzi najdrahšie halogény, keďže ich cena dosahuje až 100 PLN za sadu 2 ks.V porovnaní s bežnými žiarovkami sa vyznačujú predovšetkým dlhším a belším svetelným lúčom. Žiaľ, lepšia viditeľnosť bola zaplatená nižšou životnosťou. Medzi najobľúbenejšie halogény tohto typu patria modely ako Osram Night Breaker Laser , Tungsram Megalight Ultra alebo Philips Racing Vision.

Žiarovky pre signalizáciu a prídavné osvetlenie
Halogény nie sú len žiarovky stretávacích alebo diaľkových svetiel. Existuje aj mnoho ďalších signalizačných či pomocných žiaroviek. Obľúbené sú najmä malé halogénky typu W5W, ktoré sa používajú v pozičnom osvetlení alebo osvetlení ŠPZ. Žiarovky s označením P21W a PY21W sú najčastejšie používaným typom halogénu v smerových svetlách. Trubkové modely s označením C5W a C10W sú obzvlášť bežné v osvetlení interiéru automobilov.